Bank
Handlowy

Bank
Handlowy

1994
0,11 ha
powierzchnia terenu
6 280 m2
powierzchnia całkowita
V
liczba kondygnacji naziemnych
opis
Bank Handlowy to skomplikowana adaptacja dwóch historycznych budynków niezwiązanych z bankowością. Główna myśl to przekształcenie podwórza w wielokondygnacyjny hol z pierwszą we Wrocławiu przeszkoloną winda panoramiczną.
Bank Handlowy
Bank Handlowy

Bank
Handlowy

Studio jako Generalny Realizator

Pracownia pozyskuje zlecenie w wyniku przetargu. Decydujące okazują się rozwiązania techniczne i architektoniczne na równi z deklarowanym czasem realizacji – 11 miesięcy.  Doskonała logistyka procesu inwestycyjnego gwarantuje dotrzymanie terminu.  

Bank, zgodnie z normami europejskimi, wyposażono w najnowsze rozwiązania techniczne i technologiczne, między innymi wentylację mechaniczną z rekuperacją powietrza, pełną klimatyzację, węzeł cieplny, instalację teletechniczną, instalację awaryjną i specjalistyczne urządzenia techniki bankowej. 

Bank
Handlowy

Imponującą siedzibę Banku Handlowego zrealizowano w ciągu niespełna roku

We wnętrzach zastosowano wielobarwne płyty kamienne w kompozycjach posadzek i ścian, balustrady bogate w detale, przegrody, żyrandole, elementy stropów podwieszonych i akcenty plastyczne. Meble i elementy architektoniczne, według projektów indywidualnych, wykonano w warsztatach ślusarsko-stolarskich, które uruchomiło studio. W efekcie powstają przestrzenne i reprezentacyjne wnętrza 

Bank Handlowy
Bank Handlowy

Bank
Handlowy

Bank
Handlowy

1994
0,11 ha
powierzchnia terenu
6 280 m2
powierzchnia całkowita
V
liczba kondygnacji naziemnych
opis
Bank Handlowy to skomplikowana adaptacja dwóch historycznych budynków niezwiązanych z bankowością. Główna myśl to przekształcenie podwórza w wielokondygnacyjny hol z pierwszą we Wrocławiu przeszkoloną winda panoramiczną.
Planty Racławickie zieleń
Planty Racławickie fitness osiedlowy

Projekt biofiliczny

W projekcie osiedla wykorzystano atuty lokalizacji – sąsiedztwo rzeki, parku i łąk. Projekt biofiliczny zapewnia dopływ naturalnego światła, widoki na zieleń z szeroką perspektywą, balkony i tarasy powiększające przestrzeń użytkową.  Urbanistyka osiedla skłania do interakcji i integracji. Z każdej strony jest dostępne dla pieszych.

Woda deszczowa jest odzyskiwana przez retencjonowanie w podziemnych zbiornikach i wykorzystywana do automatycznego podlewania roślin. Dachy są zaprojektowane tak, aby przeciwdziałać nagrzewaniu budynków i redukować efekt miejskiej wyspy ciepła. Część z nich jest realizowana w systemie odwróconym i wysypana białym żwirem, który odbija światło, a część wyłożona matami rozchodnikowymi, które absorbują wodę opadową od 15% do 90%.  

Planty Racławickie wnętrze wejście do budynku