Spirala Czasu

Spirala Czasu

2013-2015
0,4 ha
powierzchnia terenu
6959 m2
powierzchnia całkowita
4179 m2
powierzchnia użytkowa PUM
69
liczba lokali mieszkaniowych i usługowych
IV
liczba kondygnacji naziemnych
opis
Nowe Żerniki to pierwsze w Polsce przedsięwzięcie o takiej skali realizowane w sposób znany głównie z rynków zachodnich. Samorząd zapewnia działkę, uzbrojenie terenu i wytyczenie dróg w oparciu o projekt przygotowany przez wyłonioną w konkursie grupę ponad czterdziestu biur. Niezbędne inwestycje drogowe, sieciowe, retencyjne powstają w pierwszej kolejności, aby ułatwić inwestorom realizacje. Inwestorzy to Miasto Wrocław, deweloperzy, TBS Wrocław oraz kooperatywy.

Priorytet ruchu pieszego, usługi społeczne i dostępna przestrzeń

Spirala Czasu Nowe Żerniki
Spirala Czasu - elewacja

Wielostronna współpraca od etapu wstępnego oraz koordynacja procesu inwestycyjnego przez gminę zaowocowały spójną przestrzenią dla zróżnicowanych odbiorców

Spirala Czasu Nowe Żerniki

Strefowanie i ekologia

We wnętrzu czworobocznej Spirali Czasu znajduje się przestrzeń półpubliczna: kameralny ogród i taras z ogródkiem społecznym, a na jednym z dachów wspólny taras. Otwarty dziedziniec daje zarazem poczucie kameralności. Zróżnicowano typy oraz wielkość mieszkań mając na względzie różne potrzeb mieszkańców. Od domków z niezależnym wejściem, mieszkań z ogródkami, kompaktowych mieszkań po duże mieszkania z tarasami. Spirala jest otwarta na sąsiadujące tereny rekreacyjne.

Obiekt wyróżniają rozwiązania proekologiczne m.in. windy odzyskujące energię, panele fotowoltaiczne na dachu oraz jako pionowe panele na elewacji południowej, zielone dachy, dachy odwrócone czy ogródek społeczny. Rozwiązania ekologiczne dały możliwość sprzedaży energii na mocy unikalnej w skali kraju umowy zawartej między Wspólnotą Mieszkaniową a zakładami energetycznymi.

Dzięki współpracy wielu podmiotów Nowe Żerniki są wolne od szlabanów i wygrodzeń na rzecz połączeń między inwestycjami.

Spirala Czasu ma ortogonalny układ urbanistyczny w orientacji zgodnej z kierunkami świata. To rozwiązanie projektantów SRDK Studio, zapewniające dobre oddzielenie względem siebie oraz optymalne nasłonecznienie wszystkich kwartałów, stało się kanwą finalnej wersji MPZP Nowych Żernik. 

Spirala Czasu - wizualizacja

Spirala Czasu

Spirala Czasu

2013-2015
0,4 ha
powierzchnia terenu
6959 m2
powierzchnia całkowita
4179 m2
powierzchnia użytkowa PUM
69
liczba lokali mieszkaniowych i usługowych
IV
liczba kondygnacji naziemnych
opis
Nowe Żerniki to pierwsze w Polsce przedsięwzięcie o takiej skali realizowane w sposób znany głównie z rynków zachodnich. Samorząd zapewnia działkę, uzbrojenie terenu i wytyczenie dróg w oparciu o projekt przygotowany przez wyłonioną w konkursie grupę ponad czterdziestu biur. Niezbędne inwestycje drogowe, sieciowe, retencyjne powstają w pierwszej kolejności, aby ułatwić inwestorom realizacje. Inwestorzy to Miasto Wrocław, deweloperzy, TBS Wrocław oraz kooperatywy.
Planty Racławickie zieleń
Planty Racławickie fitness osiedlowy

Projekt biofiliczny

W projekcie osiedla wykorzystano atuty lokalizacji – sąsiedztwo rzeki, parku i łąk. Projekt biofiliczny zapewnia dopływ naturalnego światła, widoki na zieleń z szeroką perspektywą, balkony i tarasy powiększające przestrzeń użytkową.  Urbanistyka osiedla skłania do interakcji i integracji. Z każdej strony jest dostępne dla pieszych.

Woda deszczowa jest odzyskiwana przez retencjonowanie w podziemnych zbiornikach i wykorzystywana do automatycznego podlewania roślin. Dachy są zaprojektowane tak, aby przeciwdziałać nagrzewaniu budynków i redukować efekt miejskiej wyspy ciepła. Część z nich jest realizowana w systemie odwróconym i wysypana białym żwirem, który odbija światło, a część wyłożona matami rozchodnikowymi, które absorbują wodę opadową od 15% do 90%.  

Planty Racławickie wnętrze wejście do budynku