Renaissance
Business Centre

Renaissance
Business Centre

1999-2000
0,08 ha
powierzchnia terenu
5 422 m2
powierzchnia całkowita
4 387 m2
powierzchnia biurowa do wynajmu GLA
550 m2
powierzchnia jednego piętra
VIII
liczba kondygnacji naziemnych
opis
Ośmiokondygnacyjny biurowiec klasy A z dwupoziomowym parkingiem podziemnym w prestiżowej lokalizacji wrocławskiego Starego Miasta. Na niezagospodarowanej od pięćdziesięciu lat działce powstał charakterystyczny obiekt widoczny w dwustumetrowej perspektywie z dwóch najbardziej reprezentacyjnych placów – Rynku i Placu Solnego.
Biurowiec Renaissance Business Centre
Biurowiec Renaissance Business Centre

Renaissance
Business Centre

Fasada a rebours

Biurowiec, nawiązując do proporcji przedwojennego budownictwa, w miejscu okien ma kamienne opaski z piaskowca, a ściany z ciemnoniebieskich przeszkleń, które odbijają bryłę gotyckiego kościoła św. Elżbiety. Zabieg ten pozwola na uzyskanie rytmu historycznej elewacji i zwiększenie liczby kondygnacji wewnętrznych dla najemców.  

System szkieletowy umożliwia elastyczną aranżację wnętrz od przestrzeni typu open space po system gabinetowy. Finalnym akcentem jest taras widokowy z efektowym widokiem na panoramę Wrocławia.

Renaissance
Business Centre

Wyzwaniem był projekt dwupoziomowego parkingu podziemnego na niezbyt rozległej działce i w historycznej zabudowie

Mimo, że budynek RBC powstał ponad dwie dekady temu jego przestrzenie wciąż znajdują najemców. Zróżnicowana wielkość lokali do wynajęcia zapewnia szeroką ofertę, a lokalizacja przyciąga firmy różnych branż. Dzięki wielkoformatowym przeszkleniom przestrzeń wewnątrz jest jasna, stanowiska doświetlone, a widoki na Stare Miasto jedyne w swoim rodzaju.  

Biurowiec Renaissance Business Centre

Renaissance
Business Centre

Renaissance
Business Centre

1999-2000
0,08 ha
powierzchnia terenu
5 422 m2
powierzchnia całkowita
4 387 m2
powierzchnia biurowa do wynajmu GLA
550 m2
powierzchnia jednego piętra
VIII
liczba kondygnacji naziemnych
opis
Ośmiokondygnacyjny biurowiec klasy A z dwupoziomowym parkingiem podziemnym w prestiżowej lokalizacji wrocławskiego Starego Miasta. Na niezagospodarowanej od pięćdziesięciu lat działce powstał charakterystyczny obiekt widoczny w dwustumetrowej perspektywie z dwóch najbardziej reprezentacyjnych placów – Rynku i Placu Solnego.
Planty Racławickie zieleń
Planty Racławickie fitness osiedlowy

Projekt biofiliczny

W projekcie osiedla wykorzystano atuty lokalizacji – sąsiedztwo rzeki, parku i łąk. Projekt biofiliczny zapewnia dopływ naturalnego światła, widoki na zieleń z szeroką perspektywą, balkony i tarasy powiększające przestrzeń użytkową.  Urbanistyka osiedla skłania do interakcji i integracji. Z każdej strony jest dostępne dla pieszych.

Woda deszczowa jest odzyskiwana przez retencjonowanie w podziemnych zbiornikach i wykorzystywana do automatycznego podlewania roślin. Dachy są zaprojektowane tak, aby przeciwdziałać nagrzewaniu budynków i redukować efekt miejskiej wyspy ciepła. Część z nich jest realizowana w systemie odwróconym i wysypana białym żwirem, który odbija światło, a część wyłożona matami rozchodnikowymi, które absorbują wodę opadową od 15% do 90%.  

Planty Racławickie wnętrze wejście do budynku