Słoneczne Stabłowice

Słoneczne Stabłowice

2013-2021
6,4 ha
powierzchnia terenu
77 076 m2
powierzchnia całkowita
46 408 m2
powierzchnia użytkowa PUM
679
liczba lokali mieszkaniowych i usługowych
III-IV
liczba kondygnacji naziemnych
opis
Osiedle Słoneczne Stabłowice usytuowane jest nad Bystrzycą - jedyną nieuregulowaną we Wrocławiu rzeką o dzikim, pierwotnym krajobrazie.

Biofiliczny projekt, funkcje mieszkaniowe, rekreacyjne i usługowe budują wartość inwestycji

Stablowice - projekt biofiliczny
Stabłowice - zagospodarowanie terenu

Na zdegradowanym postindustrialnym terenie powstało kameralne osiedlowe

Dachy w systemie odwróconym zapewniają izolację termiczną bydunków 

Stabłowice - klub fitness dla mieszkańców

Funkcjonalność 

Klasyczna, funkcjonalna, niska zabudowa i duże odległości między budynkami sprzyjają prywatności. Szeroki wybór metraży, rozkładowe mieszkania doświetlone dzięki optymalnemu położeniu budynków względem stron świata. Obszerny balkon lub ogródek w parterze naturalnym powiększają przestrzeń mieszkań. W częściach wspólnych zapewniono garaż podziemny, naziemne miejsca parkingowe, rowerownie i pomieszczenia na wózki, a dla dzieci cztery place zabaw.

Rekreacja 

Zaprojektowano osiedlowy, nowocześnie wyposażony klub fitness z widokiem na rzekę. Wzdłuż linii brzegowej poprowadzono ścieżkę rekreacyjną naśladującą naturalny bieg rzeki. Dostęp do wałów wzdłuż Bystrzycy, sąsiedztwo parku, łąk, sieć tras rowerowych, biegowych i spacerowych wokół osiedla zapewniają aktywny wypoczynek

Lofty Platinum - rewitalizacja

Słoneczne Stabłowice

Słoneczne Stabłowice

2013-2021
6,4 ha
powierzchnia terenu
77 076 m2
powierzchnia całkowita
46 408 m2
powierzchnia użytkowa PUM
679
liczba lokali mieszkaniowych i usługowych
III-IV
liczba kondygnacji naziemnych
opis
Osiedle Słoneczne Stabłowice usytuowane jest nad Bystrzycą - jedyną nieuregulowaną we Wrocławiu rzeką o dzikim, pierwotnym krajobrazie.
Planty Racławickie zieleń
Planty Racławickie fitness osiedlowy

Projekt biofiliczny

W projekcie osiedla wykorzystano atuty lokalizacji – sąsiedztwo rzeki, parku i łąk. Projekt biofiliczny zapewnia dopływ naturalnego światła, widoki na zieleń z szeroką perspektywą, balkony i tarasy powiększające przestrzeń użytkową.  Urbanistyka osiedla skłania do interakcji i integracji. Z każdej strony jest dostępne dla pieszych.

Woda deszczowa jest odzyskiwana przez retencjonowanie w podziemnych zbiornikach i wykorzystywana do automatycznego podlewania roślin. Dachy są zaprojektowane tak, aby przeciwdziałać nagrzewaniu budynków i redukować efekt miejskiej wyspy ciepła. Część z nich jest realizowana w systemie odwróconym i wysypana białym żwirem, który odbija światło, a część wyłożona matami rozchodnikowymi, które absorbują wodę opadową od 15% do 90%.  

Planty Racławickie wnętrze wejście do budynku