Uniwersytet Przyrodniczy

Uniwersytet Przyrodniczy

2002-2003 
0,66 ha
powierzchnia terenu
14 748 m2
powierzchnia całkowita
2 495 m2
powierzchnia jednego piętra
VI
liczba kondygnacji naziemnych
opis
Projekt Centrum Dydaktyczno-Naukowego Uniwersytetu Przyrodniczego jest odpowiedzią na zamówienie publiczne z restrykcyjnymi wymogami.

Nadwieszona nad chodnikiem oszklona bryła stanowi główny akcent architektoniczny

Uniwersytet Przyrodniczy Wrocław
Uniwersytet Przyrodniczy Wrocław

Aula o doskonałych parametrach akustycznych stanowi atut uczelni

Uniwersytet Przyrodniczy Wrocław

Budynek łączy funkcje dydaktyczne i naukowe, stąd miejsce dla Rady Wydziału, dziekanatów, sal wykładowych i ćwiczeniowych, laboratoriów, gabinetów pracowników naukowych. We wnętrzach uwagę zwraca przestrzenność rozwiązań oraz funkcjonalność. Budynek ma wzmocniony płaski dach przystosowany do utworzenia ogrodu jako zaplecza dydaktycznego dla studentów. Elewacja budynku łączy przeszklenia z kamienną okładziną z lokalnego piaskowca.

W reprezentacyjnej części obiektu mieści się aula na 500 miejsc, która może funkcjonować jako dwie niezależne sale dydaktyczne na 250 osób każda.

Usytuowanie nowego centrum akademickiego zorientowanego prostopadle do osi placu stanowi doskonałą okazję do stworzenia swego rodzaju klucza dla istniejącej kompozycji urbanistycznej.

 

Uniwersytet Przyrodniczy Wrocław

Uniwersytet Przyrodniczy

Uniwersytet Przyrodniczy

2002-2003 
0,66 ha
powierzchnia terenu
14 748 m2
powierzchnia całkowita
2 495 m2
powierzchnia jednego piętra
VI
liczba kondygnacji naziemnych
opis
Projekt Centrum Dydaktyczno-Naukowego Uniwersytetu Przyrodniczego jest odpowiedzią na zamówienie publiczne z restrykcyjnymi wymogami.
Planty Racławickie zieleń
Planty Racławickie fitness osiedlowy

Projekt biofiliczny

W projekcie osiedla wykorzystano atuty lokalizacji – sąsiedztwo rzeki, parku i łąk. Projekt biofiliczny zapewnia dopływ naturalnego światła, widoki na zieleń z szeroką perspektywą, balkony i tarasy powiększające przestrzeń użytkową.  Urbanistyka osiedla skłania do interakcji i integracji. Z każdej strony jest dostępne dla pieszych.

Woda deszczowa jest odzyskiwana przez retencjonowanie w podziemnych zbiornikach i wykorzystywana do automatycznego podlewania roślin. Dachy są zaprojektowane tak, aby przeciwdziałać nagrzewaniu budynków i redukować efekt miejskiej wyspy ciepła. Część z nich jest realizowana w systemie odwróconym i wysypana białym żwirem, który odbija światło, a część wyłożona matami rozchodnikowymi, które absorbują wodę opadową od 15% do 90%.  

Planty Racławickie wnętrze wejście do budynku