Willa Pfluga

Willa Pfluga

2000 / 2004
0,15 ha
powierzchnia terenu
2 348 m2
powierzchnia całkowita
2 352 m2
powierzchnia biurowa do wynajmu GLA
234 m2 - 308 m2
powierzchnia jednego piętra
III
liczba kondygnacji naziemnych
opis
Willa z 1876 roku to oryginalnie dwukondygnacyjny budynek z towarzyszącymi zabudowaniami gospodarczymi w prestiżowej lokalizacji Wrocławia. Po modernizacji i rozbudowie obiekt stał się wygodnym butikowym kompleksem biurowym z niezwykłym wykończeniem, detalami i artefaktami.
Willa Pfluga rewitalizacja

Willa Pfluga

Modernizacja i rozbudowa

Frontowy okazały budynek z ceglaną elewacją pełen jest historycznych detali. Znajdują się w nim pozłacane stiuki, malowidła o tematyce mitologicznej i biblijnej, kolorowe witraże, boazerie, ceramiczne delfty w kominku. Na tyłach działki, na bazie starej stajni, osadzono współczesny biurowiec wykonany w szkle i drewnie. W elewację nowo powstałego budynku została wkomponowana ściana dawnej stajni wraz z jej charakterystycznymi detalami – murem pruskim, zabytkowymi wrotami i głową konia.

Oba budynki połączono przeszklonym pawilonem, który ukazuje zielony dziedziniec. Funkcjonalność obiektu uzupełnia podziemny parking i ukryte w głębi działki miejsca wypoczynku – patio i śródmiejski ogród z oczkiem wodnym. Powstała nowoczesna przestrzeń do pracy.

Willa Pfluga

Nowoczesne funkcjonalne i technologiczne rozwiązania w historycznym otoczeniu gwarantują komfort użytkowania.

Komfort pracy w obiekcie zwiększa dodatkowo zieleń. Rabaty i donice z pełną roślinnością, pnącza, drzewa, krzewy i zielone dachy dbają o mikroklimat i zwiększają dobrostan.  

Willa Pfluga

Willa Pfluga

Willa Pfluga

2000 / 2004
0,15 ha
powierzchnia terenu
2 348 m2
powierzchnia całkowita
2 352 m2
powierzchnia biurowa do wynajmu GLA
234 m2 - 308 m2
powierzchnia jednego piętra
III
liczba kondygnacji naziemnych
opis
Willa z 1876 roku to oryginalnie dwukondygnacyjny budynek z towarzyszącymi zabudowaniami gospodarczymi w prestiżowej lokalizacji Wrocławia. Po modernizacji i rozbudowie obiekt stał się wygodnym butikowym kompleksem biurowym z niezwykłym wykończeniem, detalami i artefaktami.
Planty Racławickie zieleń
Planty Racławickie fitness osiedlowy

Projekt biofiliczny

W projekcie osiedla wykorzystano atuty lokalizacji – sąsiedztwo rzeki, parku i łąk. Projekt biofiliczny zapewnia dopływ naturalnego światła, widoki na zieleń z szeroką perspektywą, balkony i tarasy powiększające przestrzeń użytkową.  Urbanistyka osiedla skłania do interakcji i integracji. Z każdej strony jest dostępne dla pieszych.

Woda deszczowa jest odzyskiwana przez retencjonowanie w podziemnych zbiornikach i wykorzystywana do automatycznego podlewania roślin. Dachy są zaprojektowane tak, aby przeciwdziałać nagrzewaniu budynków i redukować efekt miejskiej wyspy ciepła. Część z nich jest realizowana w systemie odwróconym i wysypana białym żwirem, który odbija światło, a część wyłożona matami rozchodnikowymi, które absorbują wodę opadową od 15% do 90%.  

Planty Racławickie wnętrze wejście do budynku