Art Hotel

Art Hotel

1996-2000
0,14 ha
powierzchnia terenu
7 000 m2
powierzchnia całkowita
389 m2
powierzchnia jednego piętra
VI
liczba kondygnacji naziemnych
opis
Art Hotel to butikowy hotel. Pierwsza poddana została modernizacji renesansowa kamienica, którą połączono w późniejszym etapie z dziewiętnastowieczną zabudową. Prace te dały początek rewitalizacji całego kwartału w sercu Starego Miasta we Wrocławiu.
ART Hotel - rewitalizacja
ART Hotel - rewitalizacja

Art Hotel

Rewitalizacja

Przedsięwzięcie było etapowe. Pierwszy etap (1994) to modernizacja zabytkowej renesansowej kamienicy. Obiekt był w fatalnym stanie – podczas pierwszej wizji lokalnej z parteru było widać niebo. Zgodnie z programem konserwatorskim zachowano historyczny charakter budynku, odnawiając pozostałe elementy architektoniczne i detale oraz uzupełniając zniszczoną tkankę do nowych funkcji.

W 1996 roku dołączono sąsiednią XIX-wieczną kamienicę rozbudowując obiekt hotelowy i dodając nowe funkcje – dwupoziomowy garaż podziemny, biura, restaurację w piwnicy i kolejne pokoje hotelowe.

Art Hotel

Zadaszenie podwórka szklanym świetlikiem stworzyło pasaż usługowy z dostępem do sal konferencyjnych i antykwariatu

Od projektantów wyszła propozycja połączenia wewnętrznym pasażem całego kwartału dając użytkownikom dostęp do różnych usług. Przeobrażenie okazało się możliwe dzięki
współpracy i zmianie sposobu myślenia właścicieli budynków m.in. Teatru Współczesnego i Jazz Klubu Rura.

Art Hotel

Art Hotel

1996-2000
0,14 ha
powierzchnia terenu
7 000 m2
powierzchnia całkowita
389 m2
powierzchnia jednego piętra
VI
liczba kondygnacji naziemnych
opis
Art Hotel to butikowy hotel. Pierwsza poddana została modernizacji renesansowa kamienica, którą połączono w późniejszym etapie z dziewiętnastowieczną zabudową. Prace te dały początek rewitalizacji całego kwartału w sercu Starego Miasta we Wrocławiu.
Planty Racławickie zieleń
Planty Racławickie fitness osiedlowy

Projekt biofiliczny

W projekcie osiedla wykorzystano atuty lokalizacji – sąsiedztwo rzeki, parku i łąk. Projekt biofiliczny zapewnia dopływ naturalnego światła, widoki na zieleń z szeroką perspektywą, balkony i tarasy powiększające przestrzeń użytkową.  Urbanistyka osiedla skłania do interakcji i integracji. Z każdej strony jest dostępne dla pieszych.

Woda deszczowa jest odzyskiwana przez retencjonowanie w podziemnych zbiornikach i wykorzystywana do automatycznego podlewania roślin. Dachy są zaprojektowane tak, aby przeciwdziałać nagrzewaniu budynków i redukować efekt miejskiej wyspy ciepła. Część z nich jest realizowana w systemie odwróconym i wysypana białym żwirem, który odbija światło, a część wyłożona matami rozchodnikowymi, które absorbują wodę opadową od 15% do 90%.  

Planty Racławickie wnętrze wejście do budynku