Silver Forum

Silver Forum

2005-2006
0,89 ha
powierzchnia terenu
21 740 m2
powierzchnia całkowita
17 100 m2
powierzchnia biurowa do wynajmu GLA
2 490 m2
powierzchnia jednego piętra
VII
liczba kondygnacji naziemnych
opis
Siedmiokondygnacyjną bryłę Silver Forum wyróżnia od frontu obła szklana fasada. Za elementem estetycznym i reprezentacyjnym przeszklenia kryje się użytkowe i technologiczne rozwiązanie - to kurtyna akustyczna wyciszająca budynek.
Biurowiec Silver Forum
Biurowiec Silver Forum

Silver Forum

Elastyczna adaptacja przestrzeni

Odpowiednia głębokość traktów zapewnia elastyczną aranżację przestrzeni i doświetlenie pomieszczeń światłem dziennym. Właściwe rozmieszczenie pionów komunikacyjnych pozwala na maksymalne wykorzystanie powierzchni pod wynajem i ograniczenie do minimum powierzchni wspólnych. Komfort podnoszą otwierane okna oraz kontakt z zielenią. Centralnym elementem założenia jest ponad stuletnie drzewo – wierzba płacząca zdobiąca atrium. Na terenie budynku zaplanowano trzy zespoły parkingów naziemnych oraz garaże podziemne (razem ok. 290 miejsc).

Silver Forum

Konstrukcja budynku o dużej rozpiętości oraz zastosowanie nowoczesnych rozwiązań technologicznych pozwalają na szybką adaptację przestrzeni do zmieniających się potrzeb klientów

Od wschodu znajduje się wejście do budynku i reprezentacyjna recepcja. Najważniejszym motywem estetycznym wnętrza są elipsy wyznaczające rytm czarno-białych kamiennych posadzek.

Biurowiec Silver Forum

Silver Forum

Silver Forum

2005-2006
0,89 ha
powierzchnia terenu
21 740 m2
powierzchnia całkowita
17 100 m2
powierzchnia biurowa do wynajmu GLA
2 490 m2
powierzchnia jednego piętra
VII
liczba kondygnacji naziemnych
opis
Siedmiokondygnacyjną bryłę Silver Forum wyróżnia od frontu obła szklana fasada. Za elementem estetycznym i reprezentacyjnym przeszklenia kryje się użytkowe i technologiczne rozwiązanie - to kurtyna akustyczna wyciszająca budynek.
Planty Racławickie zieleń
Planty Racławickie fitness osiedlowy

Projekt biofiliczny

W projekcie osiedla wykorzystano atuty lokalizacji – sąsiedztwo rzeki, parku i łąk. Projekt biofiliczny zapewnia dopływ naturalnego światła, widoki na zieleń z szeroką perspektywą, balkony i tarasy powiększające przestrzeń użytkową.  Urbanistyka osiedla skłania do interakcji i integracji. Z każdej strony jest dostępne dla pieszych.

Woda deszczowa jest odzyskiwana przez retencjonowanie w podziemnych zbiornikach i wykorzystywana do automatycznego podlewania roślin. Dachy są zaprojektowane tak, aby przeciwdziałać nagrzewaniu budynków i redukować efekt miejskiej wyspy ciepła. Część z nich jest realizowana w systemie odwróconym i wysypana białym żwirem, który odbija światło, a część wyłożona matami rozchodnikowymi, które absorbują wodę opadową od 15% do 90%.  

Planty Racławickie wnętrze wejście do budynku